Licht architectuur
Top kwaliteit
Op wens aangepast
lighting@mkhuelsen.com

Over Raak

Vroeger!!!

Raak is in 1954 opgericht door Carel O. Lockhorn en is een van de belangrijkste Nederlandse verlichtingsfabrikanten van de 20ste eeuw. Voordat hij zijn bedrijf in Amsterdam lanceerde, had Lockhorn gewerkt aan het verlichten van reusachtig Philips pand in Eindhoven (waar hij later een tweede Raak-vestiging opende). Raak’s tagline was “Verlichte Architectuur” die het merk aanzien gaf in het produceren van ontwerpen die harmonieus integreren met geavanceerde, hoge conceptinterieurs.
Raak’s glas en metaal, vloerlampen, hanglampen en wandlampen hebben een esthetiek die zowel elegant als futuristisch was door middel van hoogwaardige materialen met innovatieve vormen.

In de jaren 1960 begon Raak samen te werken met de bekende kunstenaar en glasfabrikant Willem van Oyen. Hoewel het huwelijk tussen kunst en industrie gebruikelijk was in Nederland (de lijnen tussen de creatieve beroepen waren vaak wazig en veel kunstenaars werkten ook als ontwerpers en andersom), waren de resultaten van Van Oyen’s bijdragen Raak verre van gebruikelijk. Raak promootte Van Oyen’s iconische, handgemaakte Chartres Wall Lights (c.1964) als gesmolten schilderijen. De serie werd geïnspireerd door de prachtige glasplaten van de kathedraal van Chartres in Frankrijk.

Raak werkt regelmatig samen met internationale ontwerpers en architecten, waaronder E. J. (Evert Jelle) Jelles, Sergio Asti, Bertrand Balas en Nanny Still. Twee van Raak’s meest gevierde lampen zijn de cilindrische, metaalfuga lamp van Maija-Liisa Komulainen (c.1970) en de super eenvoudige, Globe 2000 Floor Lamp van Frank Ligtelijn (1961). Na zijn snelle succes werd de Globe 2000 ook als hanglamp en wandlamp geproduceerd. De minimalistische vormgeving is een uitstekend voorbeeld van Raak’s handtekeningstijl en is uitgegroeid tot een vintage klassiek.

In 1974 verkocht Lockhorn het bedrijf, maar hij bleef tot 1977 directeur. In 1999 werd het bedrijf onderdeel van het Centrum voor Lichtarchitectuur in Drachten. Het CLA beschouwt het licht zelf als bouwstof, Licht is vormbepalend. zonder licht geen contrast zonder contrast geen vorm. zonder vorm geen ruimte.

Raak werd een van de belangrijkste verlichtingsbedrijven van de naoorlogse periode en had een belangrijke bijdrage aan de stijl van de ‘Space Age’ van de jaren 1960 en ’70, Raak lampen zijn zeer gewild bij verzamelaars en vintage liefhebbers over de hele wereld.

 

Over ons

Nu!!!

Liefde voor het vak,

Als vakantie hulp ben ik bij mijn vader gaan werken in de Jaren '80.
eigenaar van TPV Tuin en Parkverlichting Te Wierden.

De Lampenfabriek bestond uit een Aluminium Gieterij, machinefabriek,montage afdeling in combinate met een spuiterij .
Met als kernpunt produceren van klassieke en moderne buitenverlichtings armaturen,
Hoofdafnemers waren Elektrotechnische groothandels en installateurs.
Het bedrijf groeide uit haar jas waardoor een ander bedrijfshal in Almelo gekocht werd. 
De vraag steeg enorm naar exclusieve armaturen op het gebied van de binnen- en buitenverlichting .
Bepaalde armaturen die door Raak niet meer werden geproduceerd, werden bij ons opnieuw in productie genomen op verzoek van de Technische Groothandel.
De klantenkring groeide uit naar vakantieparken, campings, maar ook particulieren.
Zo kwamen we in gesprek met de heer Jansen,  een verlichtingsexpert in het ontwikkelen en produceren van binnenverlichtings armaturen.
Jansen was de technische man bij ANVIA verlichtings Industrie
Met de kennis van De Heer jansen, hebben we armaturen ontwikkelt voor Centerparcs.
Deze armaturen bleken een succes te zijn en werden aan heel veel centerparcs verkocht.

Het bedrijf groeide in die jaren door en telde op haar hoogte punt 40 werknemers en stopte in 2011.

Eind 2016 ben ik met Dennis Ent van MKH in gesprek gekomen.
Het idee ontstond om de RAAK Lampen fabriek die in 1954 is opgericht door Carel O Lockhorn weer nieuw leven in te blazen.
- Retro Styl in een nieuw jasje.
- Design van toen met de technologie van nu.

We zijn gaan kijken of de merknaam vrij was en hebben deze gelijk geregistreerd.

RAAK werkte samen met kunstenaars ontwerpers en architecten.
Voor ons een belangrijk aspect.
Deze traditie willen wij daarom ook voortzetten.
RAAK ARMATUREN worden weer op ambachtelijke manier geproduceerd.
En kan naar wens op klantspecificatie aangepast worden.
Dit word gegarandeerd met behulp van de eigen produktie mogelijkheden binnen MKH.
Een machinefabriek, met een 40 jarige ervaring in protyping en specials, voor noemenswaardige producenten over de hele wereld.


 

pandalmelo2background-1onderdeel

BVI

Laatst bekeken
Licht architectuur
Top kwaliteit
Op wens aangepast
lighting@mkhuelsen.com